Jesteś tutaj: Spółdzielnie Uczniowskie > Informacje podstawowe
Opublikowano: 2016-05-29 20:54:31
Zgodnie z projektem w sklepikach szkolnych uczniowie będą mogli kupić pieczywo pszenne, razowe i pełnoziarniste (żytnie, pszenne, mieszane) oraz pieczywo pół cukiernicze i cukiernicze (drożdżówki), które jednak musi  spełniać określone kryteria: w 100 g produktu nie powinno ono zawierać więcej niż 15 g cukru, 15 g tłuszczu i nie więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli.
W rozporządzeniu zaproponowano także, aby bez ograniczeń w sklepikach było można sprzedawać soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli. Sprzedawane będą  mogły być też koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka lub napojów je zastępujących, ale nie można do nich dodawać cukrów i substancji słodzących. W sklepiku  będzie można kupić naturalną wodę mineralną nisko- lub średnio zmineralizowaną, wodę źródlaną i wodę stołową oraz takie napoje jak herbata, kawa, kawa zbożowa, kakao naturalne, kompot i napary owocowe. Napoje te mogą być dosładzane, ale w ilości nie większej niż 10 g cukru w 250 ml produktu gotowego do spożycia. Do sprzedaży dopuszczono bezcukrową gumę do żucia.
Pełny tekst projektu rozporządzenia wraz z uzasadnieniem dostępny na stronie http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12285304/katalog/12352540#12352540.
Zachęcamy do zapoznania się z tekstem Rozporządzenia i wyrażenia swojej opinii w tej sprawie.